Viime podcast-jaksossa lupasin julkistaa kesäkuun kirjalistani, joten HÄRIFRÅN TVÄTTAR!

Per Schlingmann: I maktens öga

Työssäni selaan viikottain raportteja eri puolilta maailmaa, siitä mitä tv-sarjoja missäkin lanseerataan. Ruotsissa Viaplay lanseerasi poliittisen trillerin Den inre cirkeln, ja se perustui entisen erityisavustajan romaaniin. Koska itsekin olen toiminut poliittisena erityisavustajana, kiinnostuin heti! Koska olen työskennellyt tv-tuottajana, ymmärsin, että sarjassa ei kyllä olla menty erkkari-life ensin, vaan trillerikulmalla, joten päättelin, että kirja olisi mulle kiinnostavampi kuin sarja. Elämä kaupungintalolla pormestarin erityisavustajana EI ollut kuin suoraan trilleristä – useinkaan.

Rebecca Solnit: Men explain things to me

Ostin kirjan jo tammikuussa, mutta en ole ehtinyt sen kimppuun vielä. Kirjan myyntianekdootti oli tietty jo tuttu mediasta ja somesta: Rebecca Solnit on julkaissut useita kirjoja, muun muassa yhden tunnetusta valokuvaajasta Eadweard Muybridgesta. Eräissä juhlissa hän ajautui keskusteluun illan isännän kanssa. Mainittuaan nimen Muybridge, isäntä alkoi luennoimaan Solnitille tärkeästä, uudesta Muybridgeä käsittelevästä kirjasta, joka juuri oli ilmestynyt. Kirja oli juuri se Solnitin kirjoittama, ja vaikka hän yritti keskeyttää kertoakseen tämän, isäntä ei antanut tilaa. Sen sijaan hän asiantuntevasti ja aavistuksen ylimielisesti valisti Solnitia siitä, että hänen kyllä pitäisi tämä kirja lukea. Solnitin ystävär toisti neljästi SE ON HÄNEN KIRJANSA! ennen kuin tieto vihdoin tunkeutui isännän aivoihin. Kävi ilmi, ettei hän edes ollut lukenut sitä, vain lukenut siitä New York Book Review’sta.

Tämä on ihan tuttu juttu valtaosalle naisista. Minua on valistettu muun muassa siitä, miten tv-bisnes SEKÄ stand up -komiikkaskene toimivat – mutta ei koskaan naisten tai alalla työskentelevien toimesta. Sukupuoli ja valta ovat kiinnostavia aiheita, ja kirja-arvioiden mukaan Solnit tartuu niihin viihdyttävästi ja tarkkasilmäisesti.

Alex Rosenblat: Uberland

Mun suosikkikirjakauppani San Franciscossa on ns. ”hidden gem” ja suurin osa varmaan löytää sinne vain vahingossa. Readers Bookstore sijaitsee Fort Masonissa, entisessä armeijatukikohdassa Marinan kaupunginosassa. Kirjakauppaa pyörittää kansalaisjärjestö Friends of the San Francisco Public Library.

Kaupassa on kyllä uusimmatkin kirjat, mutta myös vintage kirjoja, levyjä sekä useita kirjastojen näytekappaleita kirjoista, joita kustantajat tarjoavat kirjastoille. Jotkut päätyvät kirjastojen hyllyyn, toiset eivät, mutta täältä tekee aina löytöjä. Piilaakson hengessä löysin sieltä viimeksi kirjan Uberland.

Mä en vielä tiedä, onko tämä kirja vai pamletti, mutta aihe on ajankohtainen ja kiinnostava.

Ryan Holiday: Conspiracy

Tämän kirjan hankin myös Readersista, ja sekin lienee kiinnostava erityisesti Piilaaksoulottuvuudessa. Peter Thiel on piilaaksolaismiljonääri, joka teki rahansa mm Pay Palilla ja Facebookilla. Muutama vuosi sitten piilaaksolainen nettilehti Valleywag, osa Gawker mediaa, paljasti, että Peter Thiel on homo. Muutama vuosi myöhemmin Gawker ajettiin konkurssiin hävittyään oikeudenkäynnin liittyen Hulk Hoganin seksivideoon (kyllä, THAT old story). Nämä liittyvät toisiinsa siksi, että Hoganin oikeudenkäynnin rahoitti Thiel, ilmeisesti kostaakseen. Enigmaattinen, eriskummallinen miljonäär ja kosto – just kaikki parhaat draaman ainekset!

Fredrick Backman: Björnstad

Uskaltaisin lukea Fredrik Backmanin suosikkikirjailijakseni. Björnstadia en ole vielä lukenut, vaikka se on ilmestynyt jo muutama vuosi sitten. Backmanin kirja Min mormor hälsar och säger förlåt saattaa hyvinkin olla paras ikinä lukemani kirja, ja Britt-Marie var här teki minuun vaikutuksen sekin. Kirjat ovat hauskoja ja koskettavia ja henkilöhahmot yleensä hulvattomia, tavallisia ja epätäydellisiä. Nyt olen ehdollisunut sille, että kaikki minkä Fredrik kirjoittaa on ihanaa, joten mulla on myös Björnstadista aivan kohtuuttomat odotukset.

Terry McMillan: I Almost Forgot About You

Äitini antoi minulle tämän kirjan, sopii kuulemma lomalukemiseksi (tämä on universaali tapa sanoa kirjasta, että se on erityisen viihdyttävä, mutta ei vaadi aivan liikaa ajattelemista). En ole lukenut Terry McMillanin kirjoja aikaisemmin, mutta olen nähnyt How Stella got her groove back -leffan, joka perustuu McMillanin kirjaan. Kirja sijoittuu San Franciscoon, joten ajattelin lukea tän parin viikon päästä kun istun lennolla matkalla sinne.

Hanya Yanagihara: Pieni Elämä

No koska Kevin Lankinen, tietty. Leijonien ilmiömäinen maalivahti kertoi lehdistölle, että hän lukee kirjoja, ja Suomi meni (onneksi tästäkin) aivan sekaisin. Kisamatkalla Kevinillä oli mukana Pieni Elämä, ja sen jälkeen kirjan varauslista on ampunut taivaisiin ja painos on loppumassa kustantajalta. Jos kert Kevin ja kaikki muutkin suomalaiset, ni minä sit kans.

Howard Schulz: From the ground up

Mä rakastan Starbucksia, joten luonnollisesti kiinnostaa tämä Starbucksin perustajan kirja. Schulz on kirjoittanut kirjoja aikaisemminkin, ja arvelenkin, että tämä kirja on ollut jonkinlaista enteilevää promoa mahdollista pressanvaalikampanjaa varten. Schulz on väläytellyt, että lähtisi ehdolle, ja vaikken uskokaan, että hän voisi olla surkeampi kuin nykyinen pressa, niin ehkä Trumpista kuitenkin on jäänyt käteen juuri se, että miljonääriys ei automaattisesti pätevöitä presidentiksi ja maan isäksi.

Kjell Westö: Lugna Favoriter

Sanoin aikaisemmin, että Fredrik Backman on suosikkikirjailijani, mutta ehkä mulla onkin sellainen suosikkikönttä kirjailijoita, joihin kuuluu useampi ihminen, koska myös Kjell Westö maalaa maailmaoja, jotka tuntuvat tärkeiltä. Muhun teki valtavan vaikutuksen Leijat Helsingin Yllä. Luin sen lukiossa, ja tuntui yllättävän vaikuttavalta kerrankin lukea omasta maailmastaan. En ollut koskaan lukenut kirjaa, joka sijoittui suomenruotsalaiseen Helsinkiin ja omaan aikaani. Westön kirjoista tykkään enemmän niistä, jotka sijoittuvat lähemmäs nykyaikaa (esim Den svavelgula himlen, Rikinkeltainen taivas). En ole koskaan ollut esseefani, mutta ei mua oikeestaan edes yllätä, että tykkään niistä silloin kun Kjell Westö kirjoittaa niitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s