Serena Williams on kenties kaikkien aikojen kovin tennispelaaja. Hän on kuin luonnonvoima. Odottaessaan esikoistaan, hän piti kuitenkin taukoa pelikentiltä 13 kuukauden ajan. Hänen rankinginsa luisui sijalta 1 sijalle 453

Kun äiti jää pois työelämästä, se vaikuttaa konkreettisesti hänen uraansa. Ei aina yhtä dramaattisesti kuin Serena Williamsilla, mutta on selvää, että perhevapaista johtuvien työurakatkosten kohdentuminen pääosin naisille vääristää työelämäämme, yhteiskuntaamme, tasa-arvoa ja erityisesti äitien elämää.

Kotihoidontukijärjestelmä ylläpitää äitien pitkiä poissaoloja työelämästä. Se ei painosta työnantajia olemaan kekseliäitä ja joustavia sen suhteen, miten parhaat kyvyt saataisiin pysymään työuran syrjässä kiinni myös perhevapaiden aikaan – esimerkiksi luomalla mahdollisuuksia osa-aikatyöhön, lyhennettyyn työaikaan tai etätyöhön. 

Kelan tilastojen mukaan äidit pitivät viime vuonna 90% vanhempainpäivärahapäivistä. Myös kotihoidon tuen käyttäminen on Suomessa suosittua, ja sitä käyttävät enimmäkseen äidit. Pitkät hoitovapaat kotihoidon tuella heikentävät naisten työllisyyttä, ura- ja palkkakehitystä ja lopulta myös tulevaa eläkettä. Perhevapaajärjestelmämme ajaa naiset köyhyysloukkuun vuosia myöhemmin – naisten työeläke on keskimäärin 66 % miesten eläkkeestä.

Isän jääminen kotiin lapsen kanssa pitäisi olla yhtä itsestään selvää kuin äidinkin. On äärimmäisen vanhentunutta ja loukkaavaa ajatella, että isät jotenkin eivät pitäisi lasta hengissä siinä missä äitikin. Perhevapaiden tasaisempi jakaminen vanhempien välillä hyödyttäisi äitejä, isejä, työnantajia ja lapsia. Pidemmällä aikavälillä se heijastuisi asenteisiin ja purkaisi työelämän epätasa-arvoisia käytäntöjä.

Tarvitsemme järjestelmän, joka edesauttaa työn ja perheen yhteensovittamista – ei kampita sitä. Vanhemmilla, niin iseillä kuin äideilläkin, on oltava mahdollisuus ylläpitää ammattitaitoaan ja joustavasti työskennellä myös perhevapaiden aikana.

Suomalainen perhevapaajärjestelmä on luotu maailmaan, jota ei enää ole. Ensi vaalikaudella eduskunnan on uudistettava perhevapaajärjestelmä.

Ja Serena Williams? Hän taisteli itsensä Wimbledonin finaaliin 10 kuukautta synnytyksen jälkeen. Mutsit on aika kovia mimmejä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s