Sunnuntaina 30.9. vietetään kansainvälistä podcast-päivää (kyllä, it’s a real thing, jolla on ihan oikeat nettisivut, ja jos se kert lukee internetissä, niin se on TOTTA): https://internationalpodcastday.com/

Sunnuntai on itse asiassa oiva päivä viettää podcastpäivää, koska silloin on ehkä joustavammat aikataulut kuin arkena ja tilaa kalenterissa kuunnella podcasteja. Mun työmatkat alkavat käydä ihan liian lyhyiksi siihen nähden, miten paljon hyviä podcasteja mun puhelin alkaa olla pullollaan. Mä kuljen napit korvissa joka paikassa, missä saan liikkua yksin (eli kollegoitta tai lapsetta): työmatkoilla, kaupassa, lenkillä, salilla, tiskatessa, siivotessa jne. Jos podcastit eivät vielä kuulu sun arkeen, niin muuta tilanne. Jottei ihan tarvitse hakuampua, niin starter packiksi voit ottaa vaikka nää mun suosikit.

Ensimmäisenä suosittelen tietysti omaa podcastiani (duuhh). Sen nimi on Backlund&Lange -podcast, ja se on viikottainen podcast, jota pidän toimittaja Miina Langen kanssa. Aiheet ovat ihan mitä sattuu, mutta osuvat aika usein akselille feminismi-ura-äitielämä-politiikka-Netflix-tuuhea tukka-valkkari. https://soundcloud.com/backlundandlange tai https://itunes.apple.com/us/podcast/backlund-lange-podcast/id1297009183?mt=2

Meitä voi seurata myös instagramissa @backlundlangepodcast. Uusi jakso ilmestyy joka ikinen perjantai, ja ensi viikolla podcast täyttää yhden vuoden! Tervetuloa kyytiin!

Backlundlangelogo

Ja vaikkei uusia jaksoja olekaan tullut moneen kuukauteen, niin vanhat jaksot Tuomas Nyholmin kanssa tekemästäni podcastista Uhka vai mahdollisuus? löytyvät kaikki Suplasta, ja ovat aivan ajattomia.

SUPLA

Yritin jaotella podcasteja vähän teemoittain, mutta näitä voisi varmaan jaotella myös maittain, kestoittain jne. Amerikkalaiset ovat tässä(kin) edelle muuta maailmaa, koska kielialue, markkinoiden koko jne. Mutta jos kuuntelet sujuvasti amerikkaa, niin sieltä sitten todella löytyy aivan erinomaisia podcasteja. Minä kuitenkin päätin jakaa podcastit seuraaviin kategorioihin: Politiikka / yhteiskunta, Bingeattavat, bisnes, amerikkalaista laatua sekä Gimlet.

Politiikka/yhteiskunta:

Political Gabfest – Amerikkalaisen nettilehti Slaten kenties suosituin podcast on Slate’s Political Gabfest. Kolme toimittajaa keskustelee viikon ajankohtaisimmista poliittisista aiheista. Osallistujat ovat paitsi poikkeuksellisen älykkäitä ja sivistyneitä, myös humaaneja ja käsittämättömän taitavia retorisesti. Vakiokeskustelijat ovat David Plotz, Emily Bazelon ja John Dickerson. Yksi mun viikon kohokohdista on perjantaiaamun kävely töihin, koska uusi jakso on aina ilmestynyt joskus yön aikana (OMG mun elämä kuulostaa NIIN surulliselta kun kohokohta on joku nörttipodcast).

Politbyroo – Kolmen terävän tyypin viikoittainen podcast, jossa keskustellaan raikkaalla mutta näkemyksellisellä tavalla viikon politiikan uutiset järjestykseen. Sini Korpinen ja Juha Töyrylä ovat viestintäkonsultteja ja Matti Parpala toimitusjohtaja, mutta kullakin on hyvin läheinen suhde politiikkaan (Sini on ex-erityisavustaja, Juha valtakunnallisen järjestön ex-pääsihteeri ja Matti kaupunginvaltuutettu).

Apunen/Maliranta (SPAM) – Mulla on serious setä-crush sekä Matti Apuseen että Mika Malirantaan. Näiden kahden keskusteluja voisin kuunnella ihan miten kauan tahansa, mutta valitettavasti tää podcast ilmestyy vain joka toinen viikko. He puhuvat taloudesta relevantisti ja asiallisesti mutta usein äkkiväärissä konteksteissa.

Bingeattavat:

(Binge = katsoa tai kuunnella putkeen. Näissä sarjoissa tarina vie mennessään ja kantaa niin hyvin, että koko tuotantokauden haluaa kuunnella putkeen).

Serial, season 1 – Serial oli ensimmäinen podcast, josta tuli massiivinen ilmiö. Serial oli itse asiassa THE podcast, joka kertarysäyksellä mursi podcastmarkkinat valtavirraksi. Serialin ensimmäinen tuotantokausi kertoo eräästä henkirikoksesta 15 vuoden takaa. 18-vuotias Hae Min Lee löydetään kuolleena, ja pian hänen poikaystävänsä Adnan Syed tuomitaan murhasta, tosin aavistuksen heppoisin todistein. Toimittaja Sarah Koenig paneutuu tapaukseen, ja yrittää selvittää, mitä todellisuudessa tapahtuu. Serialista on tullut sittemmin myös toinen tuotantokausi, ja kolmas on tällä hetkellä käynnissä. Nekin ovat laadukkaita, mutta eivät koukuttavuudessaan yllä ensimmäisen kauden tasolle.

Dirty John – Myös Dirty John on true crime -genren podcast, ja sitäkin vetää kokenut toimittaja. Tarina on hyvin mielenkiintoinen. Aloin kuunnella tätä podcastia googlaamatta tarinaa sen enempää. Näin suosittelen että sinäkin teet, et halua spoilata itseltäsi mitään – eli älä klikkaakaan tota linkkiä!

Slow Burn – Slow Burnin ensimmäinen tuotantokausi kertoi yhdestä Amerikan suurimmasta poliittisesta skandaalista, Watergate skandaalista. Toinen tuotantokausi kertoo Bill Clintonin virkasyytteestä (Lewinsky-skandaali). Paitsi että podcast paneutuu moneen yksityiskohtaan, joita et näistä skandaaleista tiennyt, se myös maalaa hienosti tuokiokuvaa sen hetkisestä yhteiskunnasta, ja siitä millä tavalla skandaalit vaikuttivat eri ihmisten elämiin.

Bisnes:

Skimm’d from the couch – The Skimm yrityksen perustajat Carly Zakin ja Danielle Weisberg haastattelevat menestyneitä naisia eri puolilta bisnesmaailmaa. Carly ja Danielle kuulostavat välillä suorastaan lapsenomaisilta, mutta heidän kysymyksensä ovat hyviä, heidän saavutuksensa ovat kunnioitettavia, ja niin ovat heidän vieraansakin.

Avokonttori – Avokonttori on Ellun Kanojen uusi podcast yrityskulttuurista. Jaksoja on tähän mennessä tullut vasta kaksi, mutta ilahduksekseni molemmissa on ollut vieras, joka on ollut äärimmäisen mielenkiintoinen, sujuvasanainen ja ei todellakaan se ilmiselvin vieras. Podcastia on ilo kuunnella, ja siitä tarttuu hyviä ajatuksia mukaan.

Inc. Uncensored – Inc. lehden podcast on boostaus heidän lehden uusimmalle numerolle, ja käsittelee aina aiheita, jotka ovat ilmestyneet uusimmassa Incissä. Konsepti toimii hyvin, sillä jutun tehnyt toimittaja avaa ilmiötä tai aihetta, ja siitä viritetään rentoa keskustelua asiaa tuntevien toimittajien kesken.

Amerikkalaista laatua:

Mainiota tarinankerrontaa ja taattua laatua podcast-muodossa tarjoavat This American Life, Planet Money ja Invisibilia.

Gimlet Media:

Gimlet Media on podcast-yritys, ja varmaan ensimmäisiä Amerikassa. Aivan ensimmäiseksi suosittelen kuuntelemaan Gimletin ensimmäisen podcastin, jonka nimi on Start up. Start up kertoo siitä, miten Gimletin perustaja Alex Blumberg perustaa yrityksen tietämättä mitään yrityksen perustamisesta. Seuraavat Start up -kaudet ovat seuranneet muita start upeja ja start up -skenen ympärillä toimivaa mikro- (tai, no, ehkä nykyään makro-) -kosmosta. Gimlet onnistui visiossaan, ja tuottaa nyt lukuisia eri podcasteja, ja ne ovat kaikki erittäin hyviä. Gimletin voi nähdä laadun takeena. Omia suosikkejani ovat Start upin lisäksi podcastit Reply All, Science vs. sekä Mystery show (sitä tosin tuli valitettavasti vain yksi tuotantokausi). Bonuksena erittäin hyvä futispodcast We came to win. Ja ei, ei todellakaan tarvitse olla kovinkaan kiinnostunut futiksesta, että tää podcast resonoi!

Please kommentoi sun omat suosikit ja suositukset tähän alle! Etsin aina mielenkiintoista uuttaa kuunneltavaa, ja niin varmaan muutkin tän postauksen lukijat.

 

 

 

 

 

1 Comment on “International Podcast Day

  1. No hei! Mä tietysti suosittelen Valtuusto-podcastia 🙂 Ainakin kaikille helsinkiläisille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s