Moni tyttöystävä saattaa kärsiä tänä viikonloppuna unettomasta su-ma välisestä yöstä, kun televisio välkkyy Superbowlia. Superbowl on NFL:n, amerikkalaisen jalkapallon korkeimman liigan (niin kuin jenkkifutiksen NHL) loppuottelu, ja joka vuosi galaksin katsotuin urheilutapahtuma (perustuu tilastotietoon, jonka äsken keksin päästäni, koska oon liian laiska jopa googlaamaan).

Jotta pelin seuraaminen helpottuu, tässä perusteet:

Oikeasti jenkkifutis ei ole niin tyhmä peli kuin miltä näyttää. Monella tapaa se on vähän niin kuin shakkia ihmisillä, yllättävän taktinen ja strateginen peli. Ratsun ja sotamiehen tilalla vaan on jääkaapin kokoisia mörköjä.

Pelin pointti on kuin lätkässä tai fudiksessakin tehdä pisteitä enemmän kuin vastustaja saamalla pallo maaliin. Peli alkaa kolikonheitolla, jolla päätetään kumpi joukkue hyökkää ja kumpi puolustaa. Hyökkääjä yrittää saada pallon (sen punaisen soikionmuotoisen) maaliin (toiselle puolelle pelikenttää). Heillä on neljä yritystä saada pallo 10 jaardia (n 9 metriä) eteenpäin. Jos he onnistuvat, he saavat uudet neljä yritystä saada pallo seuraavat 10 jaardia jne. Puolustus (eli tässä tapauksessa se vastustava joukkue) pyrkii pysäyttämään etenemiset. Se tapahtuu yleensä taklaamalla ja tönimällä, ja puolustus saa yleensä aika nopeasti kiinni palloa kuljettavan pelaajan ja pian siellä on kasa ukkoja jonka alimmaisena on pallo.

Kuvitelkaa esim alennusmyynnit. Yksi nainen saa käsiinsä kolmensadan euron Jimmy Choot ja lähtee kuljettamaan niitä kassan suuntaan.

Jimmychoo247dylanbku_black_side

Esim nää. Järjettömän makeet. Ovh yli 850.

Koska saapaspareja on kaupassa vain yhdet, muut naiset yrittävät estää ensimmäisen naisen etenemisen kassalle asti. Tilaisuuden tullen he hyppäävät kasaan hänen päälleen. Eteneminen loppuu. Vartijat tulevat paikalle, ja kasa puretaan mutta muut muijat jäävät tiikereinä vaanimaan viereen. Saapasparin löytänyt nainen pääsee tolpilleen ja hetken miettii seuraavaa strategiaansa (ehkä hän heittää saappaat ystävättärelleen? Jospa hän kokeileekin paeta hissien suuntaan? Jne). Hän aloittaa etenemisen uudestaan ja pääsee ehkä pari metriä taas eteenpäin kunnes hän taas huomaa olevansa muijakasan alimmaisena. Hän yrittää vielä kerran mutta ei pääse kovin pitkälle. Niinpä hän yrittää heittää saappaat ystävättärelleen. Siihen väliin pääsee kuitenkin joku hujoppi kanssashoppailija, joka saa kiinni saappaat ilmassa. Silloin ne ovat hänellä, ja ensimmäisen naisen kassamatka tyssää.

Näin myös jenkkifutiksessa. Niin kauan kuin eteneminen keskeytetään esim taklaamalla, saa hyökkääjä jatkaa hyökkäämistään (jos yrityskertoja on vielä jäljellä). Jos taas syöttö saadaan kiinni ilmassa, vaihtuu hyökkäysvuoro ja puolustus saakin lähteä hyökkäämään.

Eniten pisteitä (6) saa tekemällä touchdownin. Se tarkoittaa että pelaaja juoksee pallon kanssa kentän ”takarajan” (eli maalilinjan) yli maalialueelle. Touchdownin jälkeen saa vieläpä ilmaiseksi kerran kokeilla 2 jaardin linjalta potkaista pallon siitä päätyhärvelin (maali) haarukasta läpi (1 piste). Toinen vaihtoehto (josta saa 2 pistettä) on yrittää kuljettaa pallo juoksemalla maaliin, mutta se on vaikeampaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Se maali

Pelaajat:

Joukkueen tärkein pelaaja on pelinrakentaja, eli Quarterback. Hän päättää mitä tehdään ja kuka tekee. Pelinrakentaja on kentällä vain kun joukkue hyökkää. Joukkueen hyökätessä ja puolustaessa on yleensä eri pelaajat kentällä. Silti valtaosa joukkueen pelaajista tässä lajissa eivät ikinä koske palloon. Suuri osa hyökkäyksen pelaajista on kentällä tehdäkseen tietä ja antaakseen pelinrakentajalle ja muutamalle muulle pelaajalle (esim running back, wide receiver tai jopa tight end) mahdollisuuden syöttää tai edetä.

Nais.huom! (vähän kuin ”toim. huom”, mutta naiselta) Tight End pelipaikka on kiinnostava, siksi että hänen täytyy olla tarpeeksi kaappi jotta pystyy blokkaamaan, mutta tarpeeksi liikkuvainen jotta pystyy vastaanottamaan syöttöjä, eli naissilmällä ihan parhaimmistoa.

Superbowl XLVIII

No sitten tämä tämän illan peli. Superbowl pelataan tänä vuonna New Jerseyssa, ja joukkueet ovat Denver Broncos ja Seattle Seahawks.

Denverin hyökkystä pidetään liigan parhaana, kun taas Seahawksin puolustusta pidetään liigan parhaana puolustuksena, joten tää Superbowl vähän niinkuin mittaa sitä, voitetaanko Superbowl hyökkäämisellä vai puolustuksella.

Denverin quarterback on Peyton Manning, jota yleisesti pidetään koko liigan parhaana QB:na. Hänen isänsä oli myös QB NFL:ssä ja hänen veljensä Eli on New York Giantsin QB. Manning on aika uskis. Toinen Broncosin sankari tulee ehkä olemaan niiden wide receiver Wes Welker, joka kans on ihan stara.

Tässä itseni lisäksi toinen tähtiurheilutoimittaja Ron Burgundy joka haastattelee Peyton Manningia.

Seattle Seahawksin QB on Russell Wilson. Hän on luonnonoikku siksi että on kaikkien mielestä AAAAIIIIVAAAN liian pikkuruinen pelinrakentajaksi (180 cm, 93 kg). Russell Wilsonia PALJON mielenkiintoisempi pelaaja on Richard Sherman. Sherman on Seahawksien cornerback, eli puolustuksen pelaaja. Sillä on koko ajan jotain tilannetta päällä: ellei se ole huutomatsissa jonkun urheilutoimittajan kanssa, niin sitten sillä on Twitter-sota (@rsherman_25) tai muu uhoaminen päällä.

Ainoa mikä mua nyt huolestuttaa tän illan pelissä (URHEILULLINEN SEIKKA!) on se, että koska se pelataan New Jerseyssä, jossa on hyvinkin rapsakka keli (ehkä 8 astetta?) niin pelaajilla on jotkut perkeleen lämpökerrastot päällä eikä näe niiden käsivarsia. Muuten tulee varmaan hyvä peli. Enjoy!

*) Huom! Hieno suoritus musta että 50% tämän pitkällisen urheiluartikkelin kuvituksesta on Jimmy Choon kenkiä.

4 Comments on “Superbowl

  1. Ihan eka kertaa ikinä luin ymmärrettävän selostuksen amerikkalaisen jalkapallon olemuksesta. Erityisesti arvostan alennusmyyntivertausta. Enhän minä tietenkään mitään Superbowlia jaksa tai viitsi katsoa, mutta onpahan taas jostain sivistytty 😀

  2. Mahtava artikkeli! Poikaystävä linkkas tän, koska olin luvannut osallistua super bowlin katsontaan. Kiitos paljon pelin selventämisestä, huikeeta!! 😀

  3. Hih, sä oot Lotta kyllä mainio! Urheilujournalismi on menettänyt sussa paljon! Mähän ymmärrän jenkkifutis nyt jopa paremmin kuin silloin kun olin Amerikassa vaihtarina. Asuin Longview:ssa (2 tuntia Seattlesta etelään), joten tietty mun suokkari oli silloin Seahawks! Ja ne meni ja voitti. En mä jenkkifutista seuraa, mutta luin tän mun Amerikan siskon facebook -seinältä. Se asuu Denverissä, mutta kannatti ehdottomasti Seattlea. Ainoa asia, mikä mua lajissa nyppii on se, että jenkit kuttuu tuota lajia futikseksi. Sen pitäisi olla throwball tai runball eikä football. Eihän siinä jalka koske palloa kuin pari kertaa koko pelin aikana. Se taas on luettava ehdottomasti jenkkifutiksen parempaan puoleen, että vaatteet on tiukemmat kuin oikeessa futiksessa. Futispelaajien lököpökät on ihan persuksista, kun futaajien lihakset ei näy kunnolla! Anyway, ihana, jos kirjoittelet tänne blogiisi juttuja silloin tällöin. Sua on niin hauska lukea! Twitteriin en ole sortunut, olen liian kalkkis sellaiseen ;oD

  4. Täysin urheilullisin syin nostaisin myös esille erinomaisen amerikkalais-lajin nimeltä baseball. Ja nämä urheilulliset syyt ovat siis tietenkin housut. 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s