Minä. Vihaan. Sähköpostia.

No oikeasti en ehkä VIHAA sähköpostia, koska siinä on paljon hyviä puolia, mutta kyllä mä vähintään kerran/pari päivässä puin nyrkkiä taivasta kohti ja ulvon EEEEEEEEIIIIIII ÄLKÄÄ LÄHETTÄKÖ MULLE ENEMPÄÄ SÄHKÖPOSTEJA!!!!

make-it-stop

Sähköpostin kanssa kamppaileminen on työelämän laihduttamista. Inboxin laihduttaminen on ihan yhtä vaikeaa kuin läskinkin. Inboxin, tai painon, hallintaan saaminen vaatii täydellistä elämänmuutosta, ja uutta elämäntapaa täytyy olla valmis noudattamaan joka ikinen päivä. Voit silloin tällöin sallia itsellesi repsahduksia, mutta mikäli repsahduksia tulee liian usein, lihoaa inbox nopeasti takaisin vanhoihin mittoihinsa. Tiukalla kuurilla inbox on mahdollista saada nollaan, mutta tavoitteen säilyttäminen on vaikeampaa kuin siihen pääseminen.

Oma tavoitteeni on viime vuosina ollut, että sähköpostissani on nolla viestiä kun lähden viikonlopun viettoon. Inbox on henkinen to do –lista, riippumatta siitä oletko määrätietoisesti päättänyt ajatella sitä sellaisena. Sekava, meilejä pursuava inbox aiheuttaa kaaosta elämässä ja työssä, ja luo jatkuvan riittämättömyyden tunteen.

notgoodenough

Tässä kuitenkin muutama helppo vinkki, jotka kannattaa implementoida välittömästi:

1) Ota heti pois käytöstä se pieni ikkuna joka pompahtaa ruudullesi kun uusi meili tipahtaa postilaatikkoosi. Se keskeyttää yleensä flown kuin flown, ja keskitys herpaantuu. Katso meilit sitten kun siihen on sopiva hetki. Ja älä hyvä ihminen vain pidä niitä puhelimen meilikilahduksia päällä!

2) Opi rakastamaan delete-nappia. Jätämme usein inboxiin roikkumaan meilejä keskeneräisistä asioista. Hoida viesti heti, ja ellei se vaadi toimenpiteitä, niin arkistoi tai deletoi se välittömästi. Saan pientä nautintoa joka ikinen kerta kuin poistan viestin.

3) Kun lähetän sähköpostia, joka ei ole kiireellinen tai joka on äärettömän kiireellinen, kirjoitan sen usein jo sähköpostin aihe-kenttään. Teet pienen palveluksen kollegoillesi, kun priorisoit heidän puolestaan.

jobdone

Mä ostin aikoinaan Sampo Sammaliston Viisaampa työtä –kirjan. Siellä on lisää konkreettisia kikkoja, jotka helpottavat sähköpostielämää. Joudun ottamaan kirjan kauniiseen käteen, ja tekemään noi taas, koska sähköpostiläski on taas saanut elämäni hallintaansa. Time to take back control.

2 Comments on “Meilihelvetti

  1. Hei!

    Puhut asiaa. Olen itse sortunut samaan työssäni.
    Luin heti viestit ja vastasin niihin, mikä tietty keskeytti työn alla olevan tehtävän. Monesti tuli uusi viesti tai jopa soitto perään, jos ei asiakas heti saanut vastausta. Käytin joskus keinona, että laitoin automaattisen viestin esim. ”kokouksessa” jne.

    Nyt kun eläkkeellä, on aivan ihanaa itse päättää, milloin luen viestejä. Nyt kyllä luin viestisi heti🙂 Kun odotin, mitä mielenkiintoista kirjoitat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s